Onze visie

Het opwekken van energie is niks nieuws in onze regio. Vanaf de 17e eeuw is de hier gewonnen turf de brandstof voor het hele land. In de negentiende eeuw floreerden de Veenkoloniën door de turfwinning als nooit tevoren. Later, met de komst van kleine energiemaatschappijen, waren huishoudens niet meer alleen afhankelijk van turf maar op een andere manier verzekerd van warmte en licht. Keerzijde hiervan was dat de werkgelegenheid die behoorde bij de turfeconomie verdween en dat de kleine energiemaatschappijen uitgroeiden tot de energiereuzen van nu.

Door in onze regio een eigen energiecoöperatie op te richten willen we weer zelf baas worden over onze eigen (duurzame) energie en daarmee de werkgelegenheid, welvaart en welzijn terughalen. Zoals het vroeger ook was.

Daarnaast zijn onze pijlers:

  • bijdragen aan bewustwording als het gaat om zuiniger omgaan met energie (bijvoorbeeld door informatie te geven op scholen)
  • helpen bij het verduurzamen van de eigen energiebehoefte door het inkopen of produceren van duurzame energie
  • informeren en organiseren op het gebied van de aanschaf zonnepanelen
  • bedrijven helpen met het uitwerken van duurzame investeringen en wijzen op de mogelijkheden op het gebied van fiscaliteit en subsidies
  • met bedrijven en instellingen PV-privé projecten opzetten (zonnepanelen-thuis project via de werkgever)
  • aansluiten bij duurzame projecten in onze regio, de Veenkoloniën, die passen binnen onze doelstelling

Wij informeren u graag over onze mogelijkheden neem bij vragen contact met ons op!

Over ons

VEENstroom is één van de uitvoeringsorganisatie van de Coöperatie Duurzame Energie Veenkoloniën u.a. De coöperatie heeft zich tot doel gesteld om de duurzaamheid in Oost-Groningen te verbeteren. VEENstroom verzorgt de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Pekela’s en Veendam.

CDEV_banner

Onder de vlag van de coöperatie zullen nog twee uitvoeringsorganisaties worden gestart namelijk; WESTERWOLDstroom voor de gemeenten Vlagtwedde, Stadskanaal en Bellingwedde en OLDAMBTstroom voor de gemeente Oldambt. WESTERWOLDstroom en OLDAMBTstroom hebben uiteraard dezelfde visie.

Het bestuur

Op dit moment staat VEENstroom onder leiding van bestuur van de Coöperatie Duurzame Energie Veenkoloniën (CDEV). Dit bestuur en een aantal adviseurs werken als vrijwilligers aan de opbouw van de coöperatie.

Binnen het bestuur en bij de adviseurs is er veel kennis aanwezig op het gebied van, projecten, (lokale) overheden, fiscaliteit, communicatie, zonnepanelen en  milieutechnologie. Op de pagina “Onze Mensen” kunt u meer informatie vinden over de bestuursleden en andere vrijwilligers.

Algemene voorwaarden

Lidmaatschap – U kunt de algemene voorwaarden die behoren bij het lidmaatschap hier downloaden. Indien u vragen heeft over de algemene voorwaarden vul dan het contactformulier in dat op onze contactpagina staat.